09-02

AmsterdamKoningsdag.nl stopt!...

Met veel plezier hebben wij de afgelopen jaren hard gewerkt aan KoninginnedagAmsterdam.nl en later AmsterdamKoningsdag.nl. Maar naast... Lees meer »

Vervoer van en naar Amsterdam

Tijdens Koningsdag zullen erg veel mensen afreizen naar Amsterdam. Ongeacht de wijze van vervoer zal je dan ook enige mate van hinder ondervinden tijdens je reis. Met de auto zal je overdag met files te maken kunnen krijgen en in de trein is het druk. Het is daarom erg handig om je reis goed te plannen, voordat je naar Amsterdam komt.

Met behulp van de tips op deze pagina kom je al een heel eind op weg! Heb je geen zin om tijdens de drukte te moeten reizen op Koningsdag? Boek dan via AmsterdamKoningsdag.nl gewoon lekker een hotel.


Snel naar: Auto - Trein - Metro - Tram - Bus - Veerponten - Koop een kaartje! - Handige links

Auto

Tijdens Koningsdag is het heel erg druk in en rond Amsterdam. We raden het je daarom af om met de auto te komen. Wil je met toch met de auto? Dan adviseren wij je om de auto niet in Amsterdam zelf te parkeren, maar op een locatie buiten het centrum en verder te reizen met het openbaar vervoer. Houd bij je reis naar Amsterdam trouwens ook rekening met alle verkeersmaatregelen.


Afsluitingen binnenstad

Diverse wegen in de binnenstad van Amsterdam zullen tijdens Koningsdag worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Mocht je perse met de auto in de binnenstad willen komen, dan is het verstandig om van te voren goed rekening te houden met allen opstoppingen en afzettingen. Houd er ook rekening mee dat in de binnenstad veel openbare parkeergarages onbereikbaar of gesloten zijn.

Voor een overzicht van de verkeersmaatregelen, de tijdstippen waarop deze gelden en afsluitingen kan je terecht op de site van de gemeente Amsterdam.


Parkeren

Op Koningsdag kan je in Amsterdam op de openbare parkeerplaatsen gratis parkeren. Dit geldt alleen op 27 april. Fout geparkeerde voertuigen of voertuigen die staan geparkeerd in straten waar dit tijdens het vieren van Koningsdag niet is toegestaan, worden weggesleept. Houdt er wel rekening mee dat een groot deel van de stad is afgesloten en de kans op een parkeerplaatsje, vanwege de grote drukte, heel gering is. Wees verstandig en kies voor een alternatief.

Je kunt beter gebruik maken van de P+R locaties. Parkeren op een P+R locatie kan al vanaf € 1,-- per 24 uur! Daarnaast kan je vanaf de P+R locatie makkelijk verder reizen met het OV. Houdt er rekening mee dat tijdens Koningsdag P+R RAI en P+R Bos en Lommer gesloten zijn en P+R Olympisch Stadion beperkt bereikbaar is.

Trein

Het makkelijkste kom je met de trein in Amsterdam De makkelijkste manier om in Amsterdam te komen op Koningsdag is met de trein. De NS rijdt op Koningsdag met een aangepaste dienstregeling. Dit houdt onder meer in dat er extra treinen rijden, sommige treinen van een ander perron vertrekken en in een aantal gevallen dat je extra moet overstappen. Hoewel er ook extra lange treinen worden ingezet, moet je er toch rekening mee houden dat het in de trein (erg) druk kan zijn.

Weten hoe je het beste kan reizen? De reisplanner van de NS geeft het antwoord. Kijk kort voordat je op pad gaat nogmaals voor de meest actuele reisinformatie!


Reisadvies


Amsterdam Centraal Station zal een van de drukste locaties zijn tijdens Koningsdag. Wil jij zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn? Stap dan uit op station Amsterdam Amstel of Amsterdam Zuid.



Terugreis vanuit de binnenstad


Om de drukte zo goed mogelijk op te vangen rijden de treinen vanaf Amsterdam Centraal op Koningsdag tot die in de nacht door naar een groot aantal stations in Nederland. Blijf je tot laat in Amsterdam? Denk dan vooraf na over je terugreis en of je de aansluiting ook nog haalt. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn. Mik daarom niet op de laatste trein!

Kijk van tevoren vanaf welk station je het makkelijkste thuis komt. Soms is het makkelijker om van Amsterdam Zuid of Amstel je terugreis te beginnen. Als je toch vanaf Centraal vertrekt, dan vind je op de borden bij de ingangen ook precies welke ingang ervoor zorgt dat je het snelste bij je trein bent. Houdt op de terugweg de informatieborden en de laatste reisinformatie goed in de gaten om op de hoogte te blijven!


Internationale treinen


De internationale treinen en Intercity direct stoppen met Koningsdag niet op Amsterdam Centraal, maar rijden vanaf stations Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort. Houd hier dan ook rekening mee en plan je reis van tevoren. Vertrek ook op tijd en houd ook rekening met de extra drukte op de stations.


Alcoholverbod


In de treinen en op de stations geldt vanaf 26 april 19.00 uur tot 28 april 07.00 uur een algeheel alcoholverbod (dus ook voor bier!). Het is verboden alcoholhoudende drank bij je te hebben in de treinen en op stations. Op de stations en in de treinen wordt daarom ook geen alcohol verkocht. Als je toch alcoholhoudende drank (dus ook bier!) bij je hebt zal dit in beslag worden genomen en riskeer je daarnaast ook nog een boete.

Ook lopen op het spoor en onnodig aan de noodrem trekken leveren je fikse boetes op. Tot slot dien je ook op Koningsdag in het bezit te zijn van een geldig kaartje. Het openbaar vervoer is niet gratis op Koningsdag!

Metro

Hoe ze het doen met die drukte weten wij ook niet, maar de metro's rijden tijdens Koningsdag hun normale routes. En alsof dat nog niet genoeg is, doen ze dat de hele dag door ook elke 10 minuten. Met de metro kom je dus snel en makkelijk van evenement naar evenement!

Station RAI is de hele dag afgesloten. De metro (en de trein) zullen hier dan ook niet stoppen.

Tram

Tijdens Koningsdag rijden de trams zoveel mogelijk volgens de zaterdagse dienstregeling. De meeste trams rijden echter niet hun normale route. Alleen tram 3, 12 en 26 rijden op Koningsdag hun eigen normale route. Trams 5, 7, 10 en 14 hebben omleidingen of inkortingen. Daarnaast zijn er samengestelde lijnen, te weten koppels van twee bestaande lijnen. Elke tram van zo’n koppel rijdt van het eigen begin/eindpunt, de eigen route tot aan de rand van het centrum en dan met het andere nummer naar het andere begin/eindpunt, en weer terug. Tram 24 rijdt op Koningsdag in het geheel niet. Hieronder een tramoverzicht:


Bus

Naast de trams rijden ook de bussen vanwege de drukte, afgesloten wegen en de evenementen met aangepaste dienstregelingen. Diverse bussen rijden ook een andere route dan gebruikelijk, hieronder een kort overzicht:



Amsterdam Noord naar Centraal Station

De lijnen van GVB, EBS en Connexxion die uit Amsterdam Noord komen, rijden via de Prins Hendrikkade (uitstaphalte net voor de Kamperbrug) naar het Centraal Station (Busstation IJzijde).


Streekbus

De Connexxion buslijnen aan de zuid/zuidwestkant rijden de normale route tot aan de Van Baerlestraat en dan verder via Constantijn Huygensstraat – Overtoom – Nassaukade - busstation Elandsgracht v.v..

Tijdelijke haltes Connexxion:


Nachtbus (Koningsnacht op Koningsdag)

In de nacht van 26 april op 27 april rijden ook diverse nachtbussen om, met name in het centrum. De bussen komen niet het Damrak, Munt en Rembrandtplein. Een overzicht:


Veerponten

De veren zullen op Koningsdag zo veel mogelijk varen en zo vaak mogelijk passagiers vervoeren.


Koop gewoon een kaartje!

Veel mensen denken dat tijdens Koningsdag de tram, bus en metro gratis zijn. Dit is echter niet het geval. Ook op deze feestdag moet je gewoon een geldig vervoersbewijs bij je hebben. Als je geen geldig vervoersbewijs hebt, dan kan je een boete krijgen. Gebruik dus je OV-kaart of koop gewoon een kaartje voor je reis!


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Koningsdag nieuws.

Meer informatie


Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van deze website, of op OK te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op AmsterdamKoningsdag.nl.

Meer info