09-02

AmsterdamKoningsdag.nl stopt!...

Met veel plezier hebben wij de afgelopen jaren hard gewerkt aan KoninginnedagAmsterdam.nl en later AmsterdamKoningsdag.nl. Maar naast... Lees meer »

Spelregels

Zoals ieder jaar zijn er een aantal regels waaraan iedereen zich dient te houden tijdens Koningsdag en -nacht. Deze regels worden elk jaar weer vastgesteld door de gemeente Amsterdam om te zorgen dat het gezellig blijft. De belangrijkste spelregels en tijden staan hier voor je op een rij.

De spelregels voor Koningsdag Amsterdam gelden voor zowel Koningsnacht op 26 april, als voor Koningsdag op 27 april. Op deze pagina staat een beknopte samenvatting van de spelregels die zijn opgesteld door de gemeente Amsterdam.


Snel naar: Openingstijden - Evenementen - Vrijmarkt - Alcohol - Etenswaren - Vergunningen - Meer informatie

Openingstijden horeca

In de nacht van 26 april op 27 april is voor de horeca de weekendregeling van toepassing. Horecazaken met een vergunning mogen tot 04.00 uur open blijven. Nachthoreca mag zelfs open blijven tot 5.00 uur. In gebieden met veel nacht-horeca, zoals het Rembrandtplein en het Leidseplein, geldt het gebruikelijke afkoelregime. Na 4.00 uur mag er geen alcohol meer worden geschonken. Nieuwe gasten mogen niet meer naar binnen.

Broodjeszaken (alcoholvrij) zonder terras mogen in de hele binnenstad tot uiterlijk 6.00 uur open blijven. Uitgezonderd zijn zaken met een vergunning die een eerdere sluitingstijd aangeeft en zaken die zich bevinden in de uitgaansgebieden Leidseplein en Rembrandtplein en de straten in de directe omgeving van deze pleinen.

In de ochtend van 27 april 2014 is er een rustblok tussen 5.00 en 9.00 uur. Horeca moet gesloten zijn. Wel mag er gewerkt worden aan de opbouw voor Koningsdag.

Op 27 april mogen horecazaken vanaf 9.00 uur 's ochtends weer open. In de nacht van 27 april op 28 april gelden weer de gebruikelijke openings -en sluitingstijden voor de horeca.


Evenementen

Om de binnenstad te ontlasten worden op Koningsdag 2015 alleen kleinschalige evenementen toegestaan in de binnenstad. Voor grootschalige evenementen is in overleg met de organisator een locatie buiten het centrum gezocht. In de binnenstad zijn de evenementen openbaar en vrij toegankelijk. Voor de grootschalige evenementen is het meestal noodzakelijk een kaartje te kopen. Deze zullen alleen in de voorverkoop te koop zijn.

Op Koningsnacht zullen de evenementen met buitenpodia met levende muziek vanaf 19.00 uur beginnen. Vanaf dat moment mogen ook de buitentaps open. Om 1.00 uur 's nachts zijn de evenementen afgelopen, moet de muziek uit en de buitentaps dicht.

Op Koningsdag mogen vanaf 11.00 uur de buitentaps weer geopend worden. Een uur later, vanaf 12.00 uur, zullen de evenementen ook daadwerkelijk beginnen. De feesten zullen tot 20.00 uur doorgaan.

Vrijmarkt

De vrijmarkt is overal toegestaan tijdens de viering op Koningsdag vanaf 6.00 uur tot 20.00 uur. Vanaf 6.00 uur mag er dus begonnen worden met de vrijmarkt, vanaf dit tijdstip mag je dus je plaats innemen. De vrijmarkt is om 20.00 uur afgelopen. Je wordt dan verzocht om je plek netjes achter te laten. Ruim alle onverkochte spullen netjes op, neem ze mee naar huis of doe ze in een zak en zet ze bij een vuilnisbak.

Het Vondelpark is op Koningsdag gereserveerd voor kinderen. Er mogen alleen activiteiten plaatsvinden gehouden door kinderen. In het hele park worden (beroeps) handelaren geweerd. Tussen de Van Baerlestraat en de Stadhouderskade is geen vrijmarkt toegestaan. Het park wordt op 26 april om 20.00 uur afgesloten. Op 27 april is het vondelpark vanaf 9.00 uur weer geopend.

Op Koningsdag blijft de Verordening op de Straathandel van kracht. Dit betekent dat de verkoop van alcohol, bederfelijke etenswaren (vlees, vis, zuivel) en levende dieren door particulieren niet is toegestaan. Particulieren mogen wel blikjes of plastic flesjes fris verkopen.

Voor meer informatie over de vrijmarkt, zie onze vrijmarkt-pagina.

Alcohol

Verboden alcohol in bezit te hebben Particulieren mogen niet meer dan één stuk (zwak)alcohol bij zich hebben. Indien je meer dan één drankje bij je het loop je het risico van inbeslagneming. Six-packs, tapvaten en vaten bestemd voor de thuistap worden beschouwd als meer stuks alcohol. Het is ook niet toegestaan om zonder vergunning drank te verkopen (of weg te geven!), dit kan je zelfs een fikse boete opleveren. Hier wordt ook actief op gecontroleerd.

Behalve de gemeente voert ook de NS op Koningsdag een streng alcoholbeleid. In de treinen en op de stations geldt een algeheel alcoholverbod. Het is verboden alcoholhoudende drank mee te nemen. Op de stations en in de treinen wordt daarom ook geen alcohol verkocht. Deze maatregel geldt vanaf 26 april 19.00 uur tot 28 april 7.00 uur. Het toch bij je hebben van alcoholhoudende drank (dus ook bier) kan je een boete opleveren.

Enkel de horeca die in het bezit is van de vereiste papieren mogen alcohol verkopen. Zij dienen zich hierbij aan de Drank- en Horecawet te houden. Dit houdt in dat ze geen alcohol aan jongeren onder de 18 jaar mogen verkopen. Verder heeft de gemeente Amsterdam met de horeca enkele afspraken gemaakt die, naast de gebruikelijke regels, gelden tijdens Koningsnacht en -dag. Dit betreft:


Winkels en supermarkten


Ook voor de detailhandel gelden op Koningsdag extra regels omtrent de verkoop van alcohol. Winkels en supermarkten in het centrum mogen op 27 april maximaal één stuk alcohol per klant verkopen. Ook hier geldt dat six-packs, tapvaten en dergelijke als meer stuks alcohol worden beschouwd. Verder geldt dat:

Verkoop etenswaren

De verkoop van bederfelijke etenswaren tijdens Koningsdag is voor particulieren niet toegestaan. Zij mogen geen vlees (bijv. saté, kebab en dergelijke), vis of visproducten en zuivel (of producten waarin zuivel wordt gebruikt) is niet toegestaan. De verkoop van deze zogenaamde 'bederfelijke waar' is voorbehouden aan horeca en beroepshandelaren.

Een beroepshandelaar dient in het bezit te zijn van een bewijs van inschrijving als ambulante handelaar van de gemeente Amsterdam of in het bezit van een geldige CRK-kaart (Centraal Registratiekantoor voor de Ambulante Handel). Zowel het bewijs van inschrijving als de legitimatie op naam moet ter plekke kunnen worden getoond. Deze handelaren mogen alleen de waren verkopen die vermeld staan op deze bewijzen.

Niet-horecabedrijven zoals bakkerijen, slagerijen en groentewinkels mogen zowel vanuit hun zaak, als voor hun eigen deur, bederfelijke waar verkopen, mits het zogenaamde branche-eigen etenswaar betreft die voor directe consumptie is, bijvoorbeeld de groenteman met vruchtensalades, de slager met broodjes hamburger of de bakker met puddingbroodjes. Verkoop van alcohol houdende drank voor de deur is niet toegestaan.

Voor de bereiding van de waren geldt dat dit alleen mag plaatsvinden in bedrijfsruimten, dus niet op de kramen. Bederfelijke waar moet gekoeld bewaard worden beneden de 7ºC, of warm boven de 60ºC. Het gebruik van een grill of een barbecue voor het afbakken van vlees door beroepshandelaren gericht op onmiddellijke verkoop (de zgn. eenvoudige handeling) is toegestaan mits aan de eisen van de Brandweer Amsterdam en de Voedsel en Warenautoriteit is voldaan.

Vergunningen

Op Koningsdag (en -nacht) is een vergunning nodig voor het plaatsen van objecten, het maken van versterkte muziek en/of het houden van een evenementen. Dit geldt ook voor het plaatsen van geluidsboxen op straat of in de vensterbank of voor versterkte muziek vanaf boten. Het aanvragen van een vergunning is echter niet meer mogelijk, de aanvraagtermijn is al verstreken.

De gemeente Amsterdam beschouwd alles wat tijdelijk wordt neergezet een 'object', waarvoor dus een vergunning is toegestaan. Onder objecten worden bijvoorbeeld verstaan: podia, dj-booths, tapinstallaties, barren, marktkramen, ecotoiletten, plaskruizen en tenten en andere bouwsels waar tenminste 5 mensen op of in kunnen.

Verder is het niet toegestaan om zonder vergunning voorwerpen voor reclamedoeleinden, reclamemateriaal of ander materiaal onder het publiek te (laten) verspreiden. Eventuele kosten van het opruimen van dit materiaal zal door de gemeente op de overtreder verhaalt worden.

Meer informatie

De spelregels omtrent Koningsdag in Amsterdam worden vastgesteld door de gemeente Amsterdam. Voor meer informatie over de spelregels kan je dan ook terecht op de website van de gemeente Amsterdam. Daar kan je ook de laatste versie van de officiële spelregels downloaden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Koningsdag nieuws.

Meer informatie


Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van deze website, of op OK te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op AmsterdamKoningsdag.nl.

Meer info