09-02

AmsterdamKoningsdag.nl stopt!...

Met veel plezier hebben wij de afgelopen jaren hard gewerkt aan KoninginnedagAmsterdam.nl en later AmsterdamKoningsdag.nl. Maar naast... Lees meer »

Op het water

Varen op de grachten Tijdens Koningsdag is het op de grachten van Amsterdam erg gezellig, maar ook (heel) erg druk. Om te zorgen dat Koninsdag op het water ook één groot feest wordt en blijft heeft de gemeente diverse (extra) maatregelen getroffen. Op deze pagina tref je hiervan een beknopt overzicht. Mocht je gaan varen, zorg dan dat je op de hoogte bent van de regels en deze ook naleeft. Zo blijft het op het water voor iedereen leuk!


Snel naar: Vaarroutes - Eenrichtingsvaart - Stremmingen - Kaart - Vaarregels - VaarWater App - Tips en meer

Vaarroutes

Tijdens Koningsdag gelden er speciale vaarroutes en zullen diverse grachten worden bestempeld als eenrichtingsverkeer. Deze vaarroutes en grachten waar slechts eenrichtingsverkeer is toegestaan worden duidelijk met borden op (en langs) het water aangegeven. Door deze maatregelen wordt er voor gezorgd dat het meeste verkeer dezelfde route zal varen. Hieronder tref je in het kort de belangrijkste maatregelen voor varen tijdens Koningsdag.


Eenrichtingsvaart

Om voor een goede doorvaart te zorgen zijn veel grachten eenrichtingsvaart, het zogeheten Prinsengrachtcircuit. De grachten die hieronder staat zijn tijdens Koningsdag eenrichtingsverkeer en mogen slechts op de aangegeven wijze bevaren worden.


* Op deze vaarwegen geldt een lengtebeperking voor vaartuigen tot 10 meter, behoudens rondvaart met Amsterdamse exploitatievergunning.


Stremmingen


Tijdens Koningsdag zullen ook diverse grachten worden afgesloten, dit allemaal om de doorstroom op de grachten zo goed mogelijk te laten verlopen. Hieronder vind je een overzicht van de gestremde grachten.Vaarroute voor boten langer dan 10 meter


Vaartuigen langer dan 10 meter, waaronder rondvaartboten en andere passagiersschepen (behoudens rondvaart met Amsterdamse exploitatievergunning) kunnen op 27 april een aangepaste route varen. Voor hele lange vaartuigen geldt daarmee een invaarverbod op een aantal vaarwegen in de binnenstad. Dit betreft de vaarroute Zoutkeetsgracht - Westerdok - Korte Prinsengracht - Prinsengracht en de vaarroute Rokin - Grimburgwal - Oudezijds Voorburgwal en Oudezijds Kolk. Voor deze routes geldt dat boten die te lang zijn, worden tegengehouden en terug gestuurd.


Brugbediening


Voor de beweegbare bruggen, gelegen in de route Oosterdok - Amstel (Kortjewantsbrug t/m Berlagebrug), zal op Koningsdag geen bediening voor de scheepvaart plaatsvinden. Tevens zullen brug 314 (Westerdoksbrug) en brug 2202, beide gelegen over de Westerdokssluis (verbinding tussen de Westerdoksdijk en de De Ruijterkade), niet bediend worden voor de scheepvaart. Houdt hier dus tijdens het varen ook rekening mee.

Kaart

Vaarkaart Koningsdag

Alle maatregelen, routes en overige informatie staan ook overzichtelijk weergegeven in één handige kaart. Klik hier om deze meteen te downloaden.

Naast de aangegeven vaarroutes en stremmingen, vind je op deze kaart ook de locaties van onder meer toileteilanden, de afvalboten en de watertappunten. Kortom, altijd handig om bij je te hebben.

Onze tip is dan ook, print een versie van de kaart uit, of download deze op je mobiel en zorg dat je deze tijdens Koningsdag aan boord hebt!

Vaarregels

Met de meeste pleziervaartuigen mag je tijdens Koningsdag gewoon in de grachten varen. Voor (plezier)vaartuigen die langer zijn dan 10 meter is een speciale route ingesteld. Het is tijdens Koningsdag verder ook verboden om binnen de Singelgracht in Amsterdam met dekschuiten, pontons e.d. (al dan niet met sleep/duwboot) te varen. Het neerleggen van een dekschuit is alleen toegestaan met een vergunning.

Ga jij tijdens Koningsdag varen? Zorg dan dat je vaartuig geschikt is om te varen, dat alle noodzakelijk papieren in orde zijn en dat je ze bij je hebt en dat je op de hoogte bent van alle regels die op het water gelden in Amsterdam.

Tijdens Koningsdag zijn (zoals altijd) alle normale vaar- en afmeerregels van toepassing. Het overtreden van de vaarregels kan zorgen voor hinder, overlast en onveilige situaties. De politie en gemeente (Waternet) zullen tijdens Koningsdag streng controleren op de naleving van de regels.

Alcohol


Er zal extra worden gecontroleerd op alcohol, het voorhanden hebben van meer dan de toegestane hoeveelheid alcoholhoudende drank zonder de vereiste vergunning, het vaargedrag en excessief geluid. Met name de regels met betrekking tot alcohol zullen (zeer) streng worden gehandhaafd. Zowel de schipper als de roerganger mogen absoluut niet onder invloed van alcohol zijn (max. 0,5 promille). Houdt er ook rekening mee dat je niet te veel alcohol aan boord hebt. Als je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol aan boord hebt, dan loop je het risico op inbeslagname van de drank.

Muziek aan boord


Het afspelen van versterkte muziek op boten is niet toegestaan als deze op een afstand van 10 meter of meer hoorbaar is. Blijf je onder die grens, dan zit je goed. Als de muziek wel te hard staat, dan kan de politie de geluidsapparatuur in beslag nemen. Na afloop van Koningsdag, om 20.00 uur, moet op het water alle (versterkte) muziek en geluid uit. Wat betreft het geluid op het water geldt in Amsterdam net als in de rest van het jaar overigens, dat het verboden is geluidsoverlast te veroorzaken.

Overtreed je de regels en word je betrapt? Dan kan je een boete krijgen die op kan lopen tot enkele honderden euro's! Zo wordt Koningsdag al snel een heel stuk duurder...

VaarWater App

De app VaarWater voor de iPhone en Android is een goede app om Amsterdam met Koningsdag vanaf het water te ontdekken. VaarWater biedt actuele informatie over vaarroutes, plaspunten, spelregels en meer handige weetjes.

Tips en meer

Nog een paar tips om Koningsdag prettig en veilig te laten verlopen:


Meer informatie


Meer informatie over de pleziervaart in Amsterdam is ook te vinden via Waternet.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Koningsdag nieuws.

Meer informatie


Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van deze website, of op OK te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op AmsterdamKoningsdag.nl.

Meer info