09-02

AmsterdamKoningsdag.nl stopt!...

Met veel plezier hebben wij de afgelopen jaren hard gewerkt aan KoninginnedagAmsterdam.nl en later AmsterdamKoningsdag.nl. Maar naast... Lees meer »

Over Koningsdag

Na de troonwisseling die plaatsvond op 30 april 2013 vieren we geen Koninginnedag meer, maar Koningsdag. Sinds 2014 vieren we daarom Koningsdag. Aangezien Koningsdag vorig jaar op een zondag viel, werd deze een dag verplaatst. Echter, Koningsdag 2015 vieren we dit jaar gewoon weer op de verjaardag van koning Willem-Alexander, namelijk op 27 april. De koning zelf viert Koninsgdag dit jaar in Dordrecht. En wij? Wij vieren het gewoon in Amsterdam!


Snel naar: Over Koningsdag - Geschiedenis - Prinsessedag - Koninginnedag - Koningsdag

Over Koningsdag

Koningsdag dag is een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden. In alle delen van het Koninkrijk geldt dat de meeste werknemers een vrije dag hebben en wordt feest gevierd. Zo zijn er veel vrijmarkten, concerten en meer. De dresscode lijkt voor een dag 'oranje' te zijn in het hele land. Ook brengt koning Willem-Alexander, in navolging van voormalig koningin Beatrix, een ceremonieel bezoek aan een plaats in het land. In 2015 is dit Dordrecht.

Geschiedenis van Koningsdag

Koningsdag vierden we eerder al als Koninginnedag en nog eerder als Prinsessedag. De traditie gaat helemaal terug tot 1885 en begon bij Prinsessedag, een dag ter viering van de verjaardag van prinses Wilhelmina en loopt helemaal door tot Koningsdag zoals we het vandaag de dag vieren.


Prinsessedag: Prinses Wilhelmina


Op 31 augustus 1885 werd toen de eerste Prinsessedag georganiseerd ter ere van de vijfde verjaardag van de toenmalig prinses Wilhelmina. Het initiatief voor deze dag werd genomen door J.W.R. Gerlach van het Utrechts Provinciaal en Stedelijk Dagblad. De belangrijkste festiviteiten van deze eerste 'officiële' Prinsessedag vonden plaats in de stad Utrecht, waar in eerdere jaren ook al festiviteiten werden georganiseerd rondom de verjaardag van prinses Wilhelmina. In de jaren na 1885 werden er ook in andere plaatsen festiviteiten georganiseerd.


Koninginnedag: Koningin Wilhelmina


Na de dood van Koning Willem III, waardoor Wilhelmina de koningin werd, werd Prinsessedag in 1891 opgevolgd door Koninginnedag. Deze dag werd uiteindelijk een feestdag voor kinderen. Hoewel Koninginnedag een feestdag was ter ere van de vorst, waren koningin Wilhelmina en haar familie nooit zelf bij de festivitieten aanwezig. Tot en met 1948, toen koningin Wilhelmina troonsafstand deed, werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd.


Koningin Juliana


Nadat koningin Juliana haar moeder Wilhelmina in 1948 had opgevolgd, werd de viering van Koninginnedag gevierd op de verjaardag van Juliana, namelijk 30 april. In 1949 vond Koninginnedag voor het eerst op 30 april plaats. In tegenstelling tot haar moeder, nam koningin Juliana wel deel aan Koninginnedag. Zij kreeg jaarlijks een bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Deze bloemenhulde werd vanaf de jaren vijftig ook via de televisie te volgen. Ook kregen steeds meer mensen in de loop van de jaren een vrije dag op 30 april, zodat Koninginnedag uit kon groeien tot de landelijke feestdag die het tegenwoordig is.


Koningin Beatrix


Bij de troonopvolging op 30 april 1980 besloot koningin Beatrix Koninginnedag dag in stand te houden als dag van aanvaarding van haar ambt als staatshoofd en inhuldiging als koningin der Nederlanden. Zij deed dit ter ere van haar moeder. Dit kwam bovendien ook goed uit, omdat de verjaardag van koningin Beatrix op 31 januari valt. Die datum zou dan ook minder geschikt zijn voor de vele buitenfestiviteiten die inmiddels tijdens Koninginnedag werden gehouden. Ook veranderde de deelname van de Koninklijke familie aan Koninginnedag. Koningin Beatrix bracht jaarlijks, tezamen met haar familie, een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land.

Op 28 januari 2013 kondigde koningin Beatrix aan tijdens Koninginnedag 2013 troonsafstand te zullen doen. Vanwege Beatrix' abdicatie en de inhuldiging van koning Willem-Alexander had Koninginnedag 2013 een afwijkend karakter. Alle activiteiten met betrekking tot de abdicatie en inhuldiging vonden plaats in Amsterdam. Deze Koninginnedag, 30 april 2013, was tevens de laatste keer dat Koninginnedag werd gevierd en de laatste keer dat deze nationale feestdag op 30 april viel.


Koningsdag: Koning Willem-Alexander


Na de bekendmaking van haar aftreden werd bij Koninklijk Besluit van 30 januari 2013 bepaald dat de verjaardag van koning Willem-Alexander vanaf 2014 gevierd zal worden op 27 april. Daarbij werd de naam van Koninginnedag ook gewijzigd in Koningsdag.

In 2014 was er sprake van een uitzondering op deze datum. Wanneer Koningsdag namelijk op een zondag valt wordt de viering één dag verplaatst. In dat geval wordt Koningsdag een dag eerder gevierd, namelijk op 26 april. Aangezien 27 april 2014 op een zondag viel, werd de eerste Koningsdag meteen al verplaatst. Koningsdag 2014 vierden we daarom op 26 april 2014. Dit jaar valt 27 april niet op een zondag en vieren we Koningsdag 2015 dus gewoon op 27 april.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Koningsdag nieuws.

Meer informatie


Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van deze website, of op OK te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op AmsterdamKoningsdag.nl.

Meer info